Trade Compliance Congres

Donderdag 3 oktober 2019

WTC, Rotterdam

Sprekers

Dagvoorzitter

 • Bart jan Koopman
  Directeur evofenedex

  Bart Jan Koopman is directeur van evofenedex, de ondernemersorganisatie voor logistiek en internationaal ondernemen en voorheen directeur van Exporteursorganisatie Fenedex sinds 2010.

  Hij werkte hiervoor ruim 20 jaar bij AkzoNobel in diverse internationale senior management functies en was directievoorzitter in Nederland van AkzoNobel Coatings. Bart Jan heeft zowel Economie als Rechten gestudeerd in Amsterdam.

Plenaire spreker

 • Ruud Veltenaar
  Internationaal trendwatcher en friskijker

  Men noemt mij vaak een geboren spreker en een bevlogen trendwatcher. Ik studeerde filosofie aan de Sorbonne Université en de Columbia University in NYC en International Business Management aan Harvard. Mijn visie, inzichten en humoristische anekdotes zijn gebaseerd op meer dan 25 jaar ervaring als ondernemer en bestuurder bij bedrijven als McKinsey in de VS, Volmac, RAET, Wegener en Planet Internet. Tevens was ik een decennium lang chairman van een venture capitalist en investeerde ik in technologie bedrijven op alle continenten. Als filosoof en TEDx spreker zet ik mensen aan het denken over hun eigen toekomst in een snel transformerende wereld.

Sessiespreker

 • Marc Nieuwland
  Auteur van het succesvolle boek “Kennismaken met Lean”

  Marc Nieuwland is een van de auteurs van het succesvolle boek “Kennismaken met Lean”. Als zzp-er helpt hij bedrijven met het toepassen van Lean. Naast Lean coach is hij blackbelt Lean Six Sigma; een aanpak die Lean combineert met data gedreven verbetering op basis van statistiek. Volgens Marc is de kern van Lean dat alle medewerkers dagelijks bijdragen aan het verbeteren van de eigen werkprocessen.

 • Robin Puthli
  Itude & medeoprichter van Babbler

  Robin Puthli is medeoprichter van Babbler. Tijdens zijn carrière in de logistieke sector werd hij regelmatig geconfronteerd met het smokkelprobleem en de gebrekkige oplossing daarvoor. Dat kan beter, was de overtuiging van Babbler. Met de komst van Internet of Things (IoT) en Low Power Wide Area Netwerken (LoRa, Narrowband-IoT) ontvouwde zich een plan om zeecontainers beter te beveiligen tegen diefstal en smokkelwaar.

 • Sebastiaan Bennink
  Wladimiroff Advocaten

  Sebastiaan Bennink is partner bij Wladimiroff Advocaten in Den Haag. Sebastiaans praktijk richt zich op alle aspecten van het economische sanctierecht, exportcontrolewetgeving en daaraan verwante zaken zoals witwassen, terrorismefinanciering, fraude, omkoping en corruptie, en andere compliance-gerelateerde onderwerpen. Sebastiaan adviseert en staat cliënten ook regelmatig bij in bestuursrechtelijke en strafrechtelijke procedures en andere handhavingskwesties, met inbegrip van interne onderzoeken, schikkingsonderhandelingen met en ‘voluntary self-disclosures’ aan nationale en buitenlandse toezichthoudende autoriteiten.

 • Jan Cuppen
  Eigenaar CILUX Compliance Consultancy

  Jan Cuppen ondersteunt ondernemingen, instellingen en organisaties bij compliance- en integriteitsvraagstukken. Met zijn bureau CILUX Compliance Consultancy adviseert hij hen op het gebied van compliance en integriteit in brede zin, bij het opzetten en verbeteren van generieke (internationale) compliance- en integriteitsprogramma’s en bij het inrichten van de compliance functie. Jan heeft bovendien speciale expertise met betrekking tot het inrichten en implementeren van export compliance programma’s. Ook verricht hij interim-werkzaamheden op genoemde gebieden en neemt hij voor opdrachtgevers (tijdelijk) de compliance functie of de export compliance functie waar. 

  Jan publiceert regelmatig en treedt hij op als (gast-)docent bij verschillende opleidingsinstituten. Hij is jurist, volgde een postacademische managementopleiding en behoorde tot de eerste lichting afgestudeerden van de Postdoctorale Opleiding Compliance & Integriteit Management aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Nadat hij diverse leidinggevende rollen op juridisch en HR-gebied vervulde, heeft hij zich vanaf 2004 volledig gericht op het vakgebied Compliance & Integriteit en in het bijzonder export compliance.

 • Mark Brannan
  International Business Development Director bij AEB

  Mark Brannan is International Business Development Director bij AEB. Hij richt zich primair op het ontwikkelen van nieuwe markten, keyaccounts en partnernetwerken op wereldwijd niveau. Mark was eerder General Manager van AEB UK en werkt sinds 2000 bij het bedrijf. Hij is gespecialiseerd in het adviseren van multinationals over softwareoplossingen voor het beheer en naleving van internationale handelsovereenkomsten. Dit omvat het opzetten van effectieve, door IT ondersteunde programma's voor naleving van exportcontroles en geautomatiseerde douaneprocessen voor efficiënt, grensoverschrijdend goederenverkeer – in overeenstemming met alle van toepassing zijnde EU-, VS- en internationale regelgeving. Zijn internationale ervaring heeft hij opgedaan in Noord-Amerika, Europa en Azië, en middels samenwerking met bedrijven in uiteenlopende sectoren, waaronder lucht- en ruimtevaart, defensie, farmaceutisch, alcohol & tabak, elektronica, engineering, chemie, automotive en retail.

 • Thijs Kienstra
  Intrastat specialist bij Pincvision

  Thijs Kienstra is Intrastat specialist bij Pincvision. Hij heeft meer dan 10 jaar ervaring met Intrastat en is verantwoordelijk voor alles wat met Intrastat te maken heeft binnen Pincvision. Maandelijks dient Pincvision ruim 400 Intrastat verdeeld over 28 EU landen in per maand. Naast de aangiften houd Thijs zich bezig met analyses van data, setup van nieuwe klanten, proces verbeteringen en het doen van Intrastat scans om te bepalen hoe de huidige situatie omtrent Intrastat is.

 • Wil Peters
  Partner Auditing & Monitoring, du ROI Audit & Monitoring

  Wil begint in 1988 als rijksaccountant bij de Belastingdienst in de controle Vpb, OB en LB. In 1995 stapt Wil over naar de Douane waar hij als controleleider fungeert van een administratief controleteam en een team vergunningafgifte. Na zijn accountantsstudie specialiseert Wil zich in het vakgebied IT-auditing omdat kennis van geautomatiseerde systemen voor zijn douanewerkzaamheden onmisbaar blijkt te zijn. Wil heeft ervaring opgedaan met de controle van en vergunningverlening aan een groot aantal (inter)nationale ondernemingen en vanaf 2005 met het begeleiden van ondernemingen in het kader van Tax Control en Horizontaal Toezicht. Na een overstap naar KPMG Meijburg in 2009, zet hij in 2012 de stap naar een eigen adviespraktijk onder de naam Prosperius. Vanaf medio 2015 is Wil Partner bij du ROI Audit & Monitoring in Maastricht. Wil is gespecialiseerd in Tax en Customs Auditing en de implementatie van Tax Control Frameworks. Zijn bijzondere aandacht gaat daarbij uit naar het toepassen van geautomatiseerde (statistische) audit- en monitoringtechnieken. 

 • prof. dr. Yao –Hua Tan
  Professor of Information and Communication Technology

  Yao-Hua Tan is professor of Information and Communication Technology at the Faculty of Technology, Policy and Management at Delft University of Technology. He is also the Programme Director of the Master in Customs and Supply Chain Compliance programme at the Rotterdam School of Management, Erasmus University (RSM). He was coordinator and/or scientific coordinator of various EU-funded projects on IT innovation and e-customs to make international trade safer, more secure and efficient; e.g. ITAIDE, CASSANDRA, CORE. Yao-Hua Tan published five books and over 200 conference papers and journal articles.