Trade Compliance Congres

Donderdag 11 oktober 2018

WTC, Rotterdam

Sprekers

Dagvoorzitter

 • Bart jan Koopman
  Directeur evofenedex

  Bart Jan Koopman is directeur van evofenedex, de ondernemersorganisatie voor logistiek en internationaal ondernemen en voorheen directeur van Exporteursorganisatie Fenedex sinds 2010.

  Hij werkte hiervoor ruim 20 jaar bij AkzoNobel in diverse internationale senior management functies en was directievoorzitter in Nederland van AkzoNobel Coatings. Bart Jan heeft zowel Economie als Rechten gestudeerd in Amsterdam.

Plenaire spreker

 • Ruud Veltenaar
  Internationaal trendwatcher en friskijker

  Men noemt mij vaak een geboren spreker en een bevlogen trendwatcher. Ik studeerde filosofie aan de Sorbonne Université en de Columbia University in NYC en International Business Management aan Harvard. Mijn visie, inzichten en humoristische anekdotes zijn gebaseerd op meer dan 25 jaar ervaring als ondernemer en bestuurder bij bedrijven als McKinsey in de VS, Volmac, RAET, Wegener en Planet Internet. Tevens was ik een decennium lang chairman van een venture capitalist en investeerde ik in technologie bedrijven op alle continenten. Als filosoof en TEDx spreker zet ik mensen aan het denken over hun eigen toekomst in een snel transformerende wereld.

Sessiespreker

 • prof. dr. Yao –Hua Tan
  Professor of Information and Communication Technology

  Yao-Hua Tan is professor of Information and Communication Technology at the Faculty of Technology, Policy and Management at Delft University of Technology. He is also the Programme Director of the Master in Customs and Supply Chain Compliance programme at the Rotterdam School of Management, Erasmus University (RSM). He was coordinator and/or scientific coordinator of various EU-funded projects on IT innovation and e-customs to make international trade safer, more secure and efficient; e.g. ITAIDE, CASSANDRA, CORE. Yao-Hua Tan published five books and over 200 conference papers and journal articles.

 • Richard Groenendijk
  General Manager at AEB Nederland

  Als geboren en getogen Rotterdammer en eerste zoon van een havenarbeider was de keus gemakkelijk voor Richard Groenendijk. De haven en logistiek dat was zijn toekomst. Sinds zijn studie aan de havenvakschool STC Jan Backx is hij inmiddels al zo’n 25 jaar actief in functies als douane-declarant, expediteur, projectteam lead (Dounae) voor verschillende Hi-Tech logistieke centra in verschillende Europese landen en Europees douanemanager, maar zijn tweede liefde trok hem een aantal jaren geleden weg uit de logistiek. Informatie automatisering is de rode draad in zijn carrière, of het nou was om sneller T1 documenten te maken of om een veelvoud aan logistieke IT-systemen te koppelen. Dagelijks komt Richard Groenendijk veel bedrijven tegen die worstelen met de complexe materie van logistieke uitdagingen, handelssancties, douane materie en hij assisteert hen daarin met een toolsets om de problemen die hij veelal zelf ook heeft meegemaakt op een dusdanige efficiente wijze in de systemen in te bouwen.

 • dr. Ziv Baida
  Benelux Leader voor Government, Trade and Emerging Technologies at Altares - Dun & Bradstreet

  Dr. Ziv Baida is werkzaam bij Altares - Dun & Bradstreet als Benelux Leader voor Government, Trade and Emerging Technologies.
   
  Hij leidt de activiteiten van Altares Dun & Bradstreet Benelux in de overheidssector, logistieke sector en Emerging Technologies sector, bijvoorbeeld e-commerce. Dun & Bradstreet is ‘s werelds grootste leverancier van B2B bedrijfsinformatie.
   
  Ziv Baida richt zich op het bedenken, ontwerpen en realiseren van informatiegestuurde oplossingen voor deze sectoren. Bij overheden gaat het om handhaving (fraude detectie, financiële risico’s, safety/security risico’s, witwassen), stimulering van het bedrijfsleven (vergunningen, faciliteiten) en beleidsvorming over deze onderwerpen (macro-level analyses). Bij het bedrijfsleven gaat het om uiteenlopende risico’s (reputatierisico’s, financiële risico’s, compliancerisico’s, supply chainrisico’s) en om kansen (zoeken naar nieuwe kwalitatieve klanten en leveranciers en optimaal beheer van portefeuilles van klanten en leveranciers). Zowel bij de overheid als ook bij het bedrijfsleven is Master Data Management het onderliggende fundament.
   
  Ziv Baida is een ervaren C-level adviseur, met en sterke focus op hoe organisaties data en technologie optimaal kunnn gebruiken om hun strategieën te bereiken en om toekomstbestendig te zijn. Veel van zijn werk richtte zich in de loop der jaren op douane-organisaties en op de logistieke sector.
   
  Hij is gepromoveerd in informatiekunde aan de Vrije Universiteit Amsterdam en heeft daarvoor een MSc-opleiding in Informatica cum laude afgerond. Hij heeft een track record van thought leadership sinds 2002, met publicaties in zowel academische als ook commerciële conferenties en tijdschriften. Voor twee van zijn publicaties kreeg hij een outstanding paper award. Zijn professionele blog “Insights Unboxed” is online beschikbaar: https://insightsunboxed.com/ 

   

 • Martijn Pulles
  Adviseur op gebied van certificeringsvraagstukken

  Martijn Pulles is adviseur op gebied van certificeringsvraagstukken. Martijn is operationeel directeur en mede-eigenaar van adviesbureau Kleemans BV te Bavel. Martijn is sinds 1999 actief als adviseur en heeft reeds vele organisaties ondersteund bij het behalen en behouden van diverse certificeringen op het gebied van voedselveiligheid, kwaliteit en milieu. Martijn is al enkele jaren actief lid van de NEN-normcommissie en in die hoedanigheid ook die betrokken geweest bij de opzet van de nieuwe versie van de ISO-22000 voor voedselveiligheidsmanagement.

 • Marc Nieuwland
  Auteur van het succesvolle boek “Kennismaken met Lean”

  Marc Nieuwland is een van de auteurs van het succesvolle boek “Kennismaken met Lean”. Als zzp-er helpt hij bedrijven met het toepassen van Lean. Naast Lean coach is hij blackbelt Lean Six Sigma; een aanpak die Lean combineert met data gedreven verbetering op basis van statistiek. Volgens Marc is de kern van Lean dat alle medewerkers dagelijks bijdragen aan het verbeteren van de eigen werkprocessen.

 • Robin Puthli
  Itude & medeoprichter van Babbler

  Robin Puthli is medeoprichter van Babbler. Tijdens zijn carrière in de logistieke sector werd hij regelmatig geconfronteerd met het smokkelprobleem en de gebrekkige oplossing daarvoor. Dat kan beter, was de overtuiging van Babbler. Met de komst van Internet of Things (IoT) en Low Power Wide Area Netwerken (LoRa, Narrowband-IoT) ontvouwde zich een plan om zeecontainers beter te beveiligen tegen diefstal en smokkelwaar.

 • Sebastiaan Bennink
  Wladimiroff Advocaten

  Sebastiaan Bennink is partner bij Wladimiroff Advocaten in Den Haag. Sebastiaans praktijk richt zich op alle aspecten van het economische sanctierecht, exportcontrolewetgeving en daaraan verwante zaken zoals witwassen, terrorismefinanciering, fraude, omkoping en corruptie, en andere compliance-gerelateerde onderwerpen. Sebastiaan adviseert en staat cliënten ook regelmatig bij in bestuursrechtelijke en strafrechtelijke procedures en andere handhavingskwesties, met inbegrip van interne onderzoeken, schikkingsonderhandelingen met en ‘voluntary self-disclosures’ aan nationale en buitenlandse toezichthoudende autoriteiten.

 • Jan Cuppen
  Eigenaar CILUX Compliance Consultancy

  Jan Cuppen ondersteunt ondernemingen, instellingen en organisaties bij compliance- en integriteitsvraagstukken. Met zijn bureau CILUX Compliance Consultancy adviseert hij hen op het gebied van compliance en integriteit in brede zin, bij het opzetten en verbeteren van generieke (internationale) compliance- en integriteitsprogramma’s en bij het inrichten van de compliance functie. Jan heeft bovendien speciale expertise met betrekking tot het inrichten en implementeren van export compliance programma’s. Ook verricht hij interim-werkzaamheden op genoemde gebieden en neemt hij voor opdrachtgevers (tijdelijk) de compliance functie of de export compliance functie waar. 

  Jan publiceert regelmatig en treedt hij op als (gast-)docent bij verschillende opleidingsinstituten. Hij is jurist, volgde een postacademische managementopleiding en behoorde tot de eerste lichting afgestudeerden van de Postdoctorale Opleiding Compliance & Integriteit Management aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Nadat hij diverse leidinggevende rollen op juridisch en HR-gebied vervulde, heeft hij zich vanaf 2004 volledig gericht op het vakgebied Compliance & Integriteit en in het bijzonder export compliance.